Episcopia Giurgiului
Prea Sfintitul Parinte Dr. AMBROZIE - Intaiul Episcop al Giurgiului
Episcopia Giurgiului
Catedrala episcopală cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" din municipul Giurgiu
Protoierii - Episcopia Giurgiului
Mănăstiri - Episcopia Giurgiului
Seminar
Noutăţi - Episcopia Giurgiului
Judeţul Giurgiu
Legături creştin-ortodoxe
Legături creştin-ortodoxe
Legături creştin-ortodoxe
Legături creştin-ortodoxe
Contact Episcopia Giurgiului
Episcopul Administraţia Eparhială Catedrala Episcopală Protoierii Mănăstiri Invăţământ Teologic Noutăţi Giurgiu Opera Social Filantropică Activitate Culturală Muzeul Eparhial Legături Contact
           

 

Sectiune Media
Secţiune Media

 

Calendar Creştin-Ortodox
Calendarul Crestin Ortodox 2009

 

Sfanta Scriptura Biblia
Sfânta scriptură sau Biblia

 

Învăţătura
Învăţătura de credinţă creştină ortodoxă

 

Patriarhia Romana
Site-ul oficial al Patriarhiei Române

 

Untitled Document

O NOUĂ POARTĂ SPRE CER: SFINȚIREA BISERICII DIN PAROHIA POENARI MOȘTENI, COMUNA ULMI, JUDEȚUL GIURGIU

24.09.2017 | Vizualizari: 1159


Credincioșii Parohiei Poenari Moșteni, Protopopiatul Bolintin, au participat duminică aceasta, 24 septembrie 2017, la un eveniment istoric din viața comunității lor. Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, a sfințit biserica cu hramul "Intrarea Domnului în Ierusalim" din localitatea Poenari, comuna Ulmi. Noua biserică a mai primit cu acest prilej, hramurile Sf. Tecla, cea întocmai cu apostolii și Sf. Siluan Athonitul, alături de Sf. Efrem cel Nou și Sf. Paisie Aghioritul.În cuvântul rostit cu prilejul sfinţirii lăcaşului de cult, Întâistătătorul eparhiei noastre le-a vorbit numeroșilor credincioși prezenți despre simbolistica slujbei de târnosire a bisericilor ortodoxe, punând accent mai ales pe faptul că, odată sfințită, biserica este închinată lui Hristos și proclamată ca spațiu de liturghisire și de sfințire a credincioșilor, prin săvârșirea sfintelor slujbe și a Sfintelor Taine.


„Pentru bucuria acestei sărbători prilejuite de sfințirea noii biserici, toți credincioșii ortodocși primesc binecuvântarea să intre în Sfântul Altar, fiecare rugându-se lui Dumnezeu să sfințească viața lui, așa cum a fost sfințită biserica nouă. Odată cu sfinţirea locașului închinat lui Dumnezeu, are loc şi sfinţirea sufletelor noastre", a concluzionat Preasfinția Sa.


Slujba de târnosire a fost urmată de Sfânta Liturghie, săvârșită de Ierarhul locului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Din soborul slujitor au făcut parte: Pr. Șerban Ion, inspector eprhial, Pr. Ștefan Lucian, consilier eparhial, Pr. Stuparu Emanuel Ioan, Protoiereu de Bolintin, Pr. Pisculungeanu Florian, secretarul Protoieriei Bolintin, Pr. Constantin Cristian – parohul bisericii, precum și alți preoți și diaconi.

În omilia sa rostită în cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a explicat credincioşilor sensurile duhovniceşti desprinse din pericopa evanghelică a Duminicii a 18-a după Rusalii, care ne prezintă pescuirea minunată.


La finalul cuvântului său, Preasfinţitul Părinte Episcop Ambrozie a acordat distincţia de iconom stavrofor părintelui paroh Constantin Cristian, în semn de recunoștință față de rodnica activitate pastoral-misionară desfășurată în cuprinsul parohiei pe care o are în păstorire, dăruindu-i mai multe volume de cărți și o icoana cu Sfinții Împărați Constantin și Elena. La rândul său, părintele paroh a mulțumit Preasfinției Sale pentru binecuvântarea împărtășită enoriașilor din Parohia Poenari Moșteni, oferindu-i un baston arhieresc și un buchet de flori.

În continuare, Chiriarhul nostru a vorbit despre râvna și dăruirea fostului preot paroh Dinică Anton, de a ridica și de a înfrumușeta aceasta noua biserică, oferindu-i o bederniță și o cruce pectorală.


Tot cu acest prilej, Episcopul Giurgiului a înmânat, la propunerea părintelui paroh, mai multe diplome de vrednicie și câte o icoană, celor care s-au implicat în mod deosebit în lucrarea de înfrumusețare a bisericii (Burdulea Daniel, Neagu Dumitru, Barbu Alexandru, Manea Doru și Tudose Niculae), felicitând în același timp întreaga comunitate pentru sprijinul acordat părintelui paroh în proiectul de târnosire al lăcașului de cult din satul Poenari.


Credincioșii veniți în număr foarte mare au putut intra în Sfântul Altar, după care au primit iconițe, târnoseală și ultimul număr al revistei „Familia Ortodoxă".


***


Zidirea noii biserici a început în anul 1999, fiind ridicată prin purtarea de grijă a părintelui Dinică Anton și cu efortul sătenilor vrednici ai localităților Poenari și Moșteni, dar mai ales datorită implicării deosebite a domnului Neagu Dumitru, meșter dulgher al satului.


Lăcașul de cult urmează întocmai stilul arhitectonic bizantin, fiind înălțat în formă de cruce, având trei turle, dintre care două sunt la extremitățile pronaosului, iar a treia, cea mai mare, are formă octagonală, cu ornamente în formă de triunghi la acoperișși se înalță deasupra naosului.


Începând cu anul 2010, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Ambrozie al Giurgiului, Biserica a fost dăruită spre slujire în Sâmbăta lui Lazăr, prilej cu care a fost instalat în funcția de preot paroh părintele Constantin Cristian. Prin osârdia noului preot paroh, ajutat de binecredincioşii creştini de pe aceste meleaguri, la sfântul locaş au fost finalizate lucrările de construcție și de înfrumusețare cu pictură.
Site realizat şi administrat de Gloria Grup - Consultanta in Sisteme de Management | Finantari Nerambursabile | Solutii IT & Imagine
Episcopul | Administraţia Eparhială | Catedrala Episcopală | Protoierii | Mănăstiri | Invăţământ Teologic | Noutăţi | Giurgiu | Opera Social Filantropică | Activitate Culturală | Muzeul Eparhial | Legături | Contact | Prima pagină
  Nr. vizitatori: 3488,
Copyright Episcopia Giurgiului - Biserica Ortodoxă Română