Episcopia Giurgiului
Prea Sfintitul Parinte Dr. AMBROZIE - Intaiul Episcop al Giurgiului
Episcopia Giurgiului
Catedrala episcopală cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" din municipul Giurgiu
Protoierii - Episcopia Giurgiului
Mănăstiri - Episcopia Giurgiului
Seminar
Noutăţi - Episcopia Giurgiului
Judeţul Giurgiu
Legături creştin-ortodoxe
Legături creştin-ortodoxe
Legături creştin-ortodoxe
Legături creştin-ortodoxe
Contact Episcopia Giurgiului
Episcopul Administraţia Eparhială Catedrala Episcopală Protoierii Mănăstiri Invăţământ Teologic Noutăţi Giurgiu Opera Social Filantropică Activitate Culturală Muzeul Eparhial Legături Contact
           

 

Sectiune Media
Secţiune Media

 

Calendar Creştin-Ortodox
Calendarul Crestin Ortodox 2009

 

Sfanta Scriptura Biblia
Sfânta scriptură sau Biblia

 

Învăţătura
Învăţătura de credinţă creştină ortodoxă

 

Patriarhia Romana
Site-ul oficial al Patriarhiei Române

 

Untitled Document

PELERINI LA BISERICILE ISTORICE ALE ORAŞULUI TESALONIC

01.05.2017 | Vizualizari: 879


Astăzi, 1 mai 2017, Preasfinţitul Părinte Episcop Ambrozie, alături de mai mulți clerici din Episcopia Giurgiului, a vizitat câteva din bisericile istorice ale oraşului Tesalonic, Grecia.


Oraşul, cunoscut şi sub numele de Salonic, este al doilea ca mărime din Grecia, fiind un important centru industrial, comercial şi naval. Numele său este dat după Thessalonica, soţie a lui Cassander şi soră a lui Alexandru cel Mare, fondatoarea oraşului.


Cu acest prilej, a fost vizitată biserica „Sf. M. Mc. Dimitrie”, ce datează din secolul IV d.Hr., și care adăpostește moaştele Sf. Dimitrie Izvorâtorul de Mir. Biserica este unul dintre principalele puncte de atracție ale orasului Tesalonic, mulțime de pelerini venind aici să se închine la moastele Sfântului Dimitrie, izvoratoare de mir. Biserica face parte din sit-ul paleocrestin și al monumentelor bizantine din Grecia, fiind trecută în lista Patrimoniului Mondial UNESCO încă din anul 1988.


Aici, Întâistătătorul eparhiei noastre s-a întâlnit cu un grup de pelerini din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, pe care i-a binecuvântat, după care le-a vorbit despre importanța pelerinajului, ca o mărturisire a credinţei.


Pelerinajul are motivații multiple și semnificații spirituale profunde, când este trăit intens și înțeles corect. În general, pelerinii sunt oameni insetați de mai multă viața spirituală, pe care nu o ofera totdeauna propria lor parohie sau mănastire, sau pentru ca s-au prea obișnuit cu acestea. Pelerinajul învinge rutina. În pelerinaj Duhul Sfânt trezește în om o dorinta mai mare de sfințenie, de înnoire a vieții. Când pelerinajul este însoțit de rugăciuni, de priveghere, de spovedanie, de împărtașire euharistică, de convorbiri duhovnicești cu alți pelerini, el este un izvor de bucurie și pace interioară, un prilej de îmbogățire spirituală”, a subliniat Preasfinția Sa.


În continuare, au mai fost vizitate Catedrala Mitropolitană, unde se găsesc moaştele Sf. Grigorie Palama, Biserica Sfânta Teodora, care păstrează moaştele Sfintei Teodora şi ale Sfântului Cuvios David. De asemenea, a fost vizitată biserica Sfânta Sofia, în care se păstrează moaştele Sf. Vasile cel Nou. Aceasta nu este doar cea mai mare biserică bizantină din Tesalonic, ci şi cea mai renumită. Data ridicarii bisericii nu este cunoscută cu exactitate, unii istorici apreciind că a fost construită înaintea bisericii cu acelaşi nume din Istanbul (sec. VI), iar alţii o situează în secolul VIII, posibil în timpul domniei lui Leon al III-lea.

Tot cu acest prilej, a mai fost vizitată şi Biserica Sf. Gheorghe - Rotonda (construită pe temelia mausoleului circular ridicat în sec. IV). Biserica a fost construită de către împăratul roman Galerius ( 305-311), ca parte a unui impunător palat în Tesalonic.Site realizat şi administrat de Gloria Grup - Consultanta in Sisteme de Management | Finantari Nerambursabile | Solutii IT & Imagine
Episcopul | Administraţia Eparhială | Catedrala Episcopală | Protoierii | Mănăstiri | Invăţământ Teologic | Noutăţi | Giurgiu | Opera Social Filantropică | Activitate Culturală | Muzeul Eparhial | Legături | Contact | Prima pagină
  Nr. vizitatori: 3855,
Copyright Episcopia Giurgiului - Biserica Ortodoxă Română