Episcopia Giurgiului
Prea Sfintitul Parinte Dr. AMBROZIE - Intaiul Episcop al Giurgiului
Episcopia Giurgiului
Catedrala episcopală cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" din municipul Giurgiu
Protoierii - Episcopia Giurgiului
Mănăstiri - Episcopia Giurgiului
Seminar
Noutăţi - Episcopia Giurgiului
Judeţul Giurgiu
Legături creştin-ortodoxe
Legături creştin-ortodoxe
Legături creştin-ortodoxe
Legături creştin-ortodoxe
Contact Episcopia Giurgiului
Episcopul Administraţia Eparhială Catedrala Episcopală Protoierii Mănăstiri Invăţământ Teologic Noutăţi Giurgiu Opera Social Filantropică Activitate Culturală Muzeul Eparhial Legături Contact
           

 

Sectiune Media
Secţiune Media

 

Calendar Creştin-Ortodox
Calendarul Crestin Ortodox 2009

 

Sfanta Scriptura Biblia
Sfânta scriptură sau Biblia

 

Învăţătura
Învăţătura de credinţă creştină ortodoxă

 

Patriarhia Romana
Site-ul oficial al Patriarhiei Române

 

Untitled Document

5 MARTIE - SFÂNTUL NICOLAE VELIMIROVICI, EPISCOPUL DE OHRIDA
Sfântul Nicolae Velimirovici, Episcopul de Ohrida, s-a născut în ziua de 23 decembrie 1880, în satul Lelici (Serbia), fiind primul dintrei cei noua copii ai binecredincioșilor creștini, Dragomir și Katarina Velimirovici. Având încă de mic o dorință foarte mare pentru învățătură și rugăciune, urmează mai întâi Școala monahală de la Mănăstirea Celie și cursurile gimnaziului din Valievo. Datorită erudiției sale, tânărul Nicolae este trimis să studieze în străinătate, unde este apreciat pentru profunzimea gândirii sale, reușind să obțină, în anul 1908, titlul de doctor în filozofie cu teza ,,Filosofia lui Berkeley". Apoi, în anul 1909 se hotărește să îmbrace haina monahală, fiind apoi hirotonit preot la 20 decembrie, același an. După începerea primului război mondial, Sf. Nicolae Velimirovi este trimis în Anglia de către oficialitățile sărbe, pentru a obține ajutor pentru poporul său. Pe lângă sprijinul obținut de la guvernului englez, Universitatea din Cambridge îi acordă, în semn de prețuire, titlul de Doctor Honoris Causa.


La vârsta de 39 de ani, este ridicat la rangul de episcop al Jicei, iar în anul 1921 a fost mutat în eparhia Ohridei și Bitolinei.


Sf. Nicolae Velimirovici a fost un neobosit mărturisitor al Ortodoxiei. Datorită înaltelor sale cunoștințe teologice, este chemat să țină conferințe în America, este numit decan și rector al Seminarului „Sf. Tihon din Zadonsk” (Pennsylvania) și profesor al Seminarului Sf. Sava din Libertyville. Pe lângă activitatea sa didactică, Sf. Nicolae a contribuit la înființarea mai multor orfelinate, a strâns numeroase fonduri pentru cei loviți de război și a înființat o eparhie ortodoxă americană a Bisericii Sârbe.


În anul 1941, odată cu ocupația germană a Iugoslaviei, Episcopul Nicolae și Patriarhul Gavriil Dajici au fost arestați, din ordinul lui Hitler, și condamnați la închisoare în lagărul de la Dachau din Germania. După eliberarea din data de 8 mai 1945, Cuviosul Episcop se întoarce în America, începând să țină din nou cuvântari și conferințe la mai multe instituții academice.


Sfântul Nicolae a trecut la Domnul în data de 5 Martie 1956, la vârsta de 76 de ani, pe când se afla în chilia sa modestă de la Seminarul Ortodox Sf. Tihon.


Vlădica Nicolae Velimirovici este socotit un adevărat stâlp al Bisericii Ortodoxe Sârbe, este cel mai prolific predicator și scriitor sârb, cunoscut și iubit în toată lumea ortodoxă, este autorul a numeroase cărți, articole, predici și conferințe. Cărțile sale au fost traduse în mai multe limbi, printre care și limba română.


Din opera sa tradusă în limba română, amintim „Prologul de la Ohrida”, o colecție de peste o mie de pagini, ce cuprinde vieți scurte de sfinți. Despre această carte un ucenic al Sf. Nicolae Velimirovici, Episcopul Amfilohie Radovici, spunea: „cele două cărți pe care trebuie cineva să le citească și să le pună în făptuire pentru a se mântui sunt Scriptura și Prologul de la Ohrida”. De asemenea, dintre cărțile care au mai fost traduse amintim și „Cugetări despre bine și rău", „Războiul și Biblia”, „Credința Sfinților – Catehismul Bisericii Ortodoxe”, etc.


Biserica Ortodoxă a Serbiei îl cinstește pe Episcopul de Ohrida, Nicolae Velimirovici, în rândul sfinților din anul 2003, fiind pomenit în fiecare an la data de 5 martie.


Pentru mai multe detalii privind viaţa Sfântului Nicolae Velimirovici, vă recomandăm:


https://m.youtube.com/watch?v=h_rHa0wG4rU

Site realizat şi administrat de Gloria Grup - Consultanta in Sisteme de Management | Finantari Nerambursabile | Solutii IT & Imagine
Episcopul | Administraţia Eparhială | Catedrala Episcopală | Protoierii | Mănăstiri | Invăţământ Teologic | Noutăţi | Giurgiu | Opera Social Filantropică | Activitate Culturală | Muzeul Eparhial | Legături | Contact | Prima pagină
  Nr. vizitatori: 2496,
Copyright Episcopia Giurgiului - Biserica Ortodoxă Română