Episcopia Giurgiului
Prea Sfintitul Parinte Dr. AMBROZIE - Intaiul Episcop al Giurgiului
Episcopia Giurgiului
Catedrala episcopală cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" din municipul Giurgiu
Protoierii - Episcopia Giurgiului
Mănăstiri - Episcopia Giurgiului
Seminar
Noutăţi - Episcopia Giurgiului
Judeţul Giurgiu
Legături creştin-ortodoxe
Legături creştin-ortodoxe
Legături creştin-ortodoxe
Legături creştin-ortodoxe
Contact Episcopia Giurgiului
Episcopul Administraţia Eparhială Catedrala Episcopală Protoierii Mănăstiri Invăţământ Teologic Noutăţi Giurgiu Opera Social Filantropică Activitate Culturală Muzeul Eparhial Legături Contact
           

 

Sectiune Media
Secţiune Media

 

Calendar Creştin-Ortodox
Calendarul Crestin Ortodox 2009

 

Sfanta Scriptura Biblia
Sfânta scriptură sau Biblia

 

Învăţătura
Învăţătura de credinţă creştină ortodoxă

 

Patriarhia Romana
Site-ul oficial al Patriarhiei Române

 

Untitled Document

BISERICA ORTODOXĂ ÎL PRĂZNUIEȘTE ASTĂZI, 27 IULIE, PE SFÂNTUL PANTELIMON - DOCTORUL FĂRĂ DE ARGINŢI

27.07.2017 | Vizualizari: 935


Sfântul Pantelimon este unul dintre cei mai cunoscuţi şi iubiţi sfinţi ai Bisericii lui Hristos.

Pomenit în data de 27 iulie, acest sfânt este adesea numit „doctor fără de arginţi", arătându-se prin aceasta că el n-a umblat după averi şi s-a mulţumit cu ceea ce putea avea din rosturile lui şi nu cerea de la nimeni să-i plătească pentru binefacerile făcute.

Sfântul Pantelimon este considerat ocrotitorul medicilor şi tămăduitor al bolnavilor, fiind un model de doctor, slujitor şi creştin următor lui Hristos


Pantoleon, aşa cum se numea iniţial, era un tânăr medic dintr-o familie bogată a Imperiului Roman. Este iniţiat în medicină şi devine atât de priceput încât însuşi împăratul se gândeşte să-l ia ca medic personal. Cu alte cuvinte, Pantoleon avea tot ce îţi putea oferi această lume: familie înstărită şi de rang înalt, educaţie de nivel înalt şi o perspectivă de carieră năucitor de atractivă.


Se pare, însă, că în sufletul său era loc de altceva. Nu vorbim aici despre blândeţe, atenţie, sau alte trăsături fireşti care se mai găsesc (acum, din ce în ce mai rar) la oameni, şi care îi fac să fie mai binevoitori sau amabili cu ceilalţi.


El nu se mulţumea doar să facă un mic bine pentru ceilalţi, doar să le vindece sau se le oblojească nişte răni şi să îi lase în durerea şi suferinţa lor profundă. El nu se mulţumea să îi ajute pe ceilalţi omeneşte. Nu se mulţumea cu a fi bun, el voia să fie bun până la sfârşit. Nu se mulţumea cu a face milă, el voia să facă milă până la sfârşit. Nu se mulţumea să vindece, el voia să vindece până la sfârşit.


Sesizând fondul acesta sufletesc, Sfântul Ermolae, şi el cinstit ca sfânt doctor fără de arginţi, îl abordează şi îi arăta ca „ştiinţa medicală nu poate aduce decât slabă uşurare naturii noastre suferinde şi sortită morţii şi că numai Hristos, singurul Doctor adevărat, a venit să ne aducă Mântuirea, fără leacuri şi fără plată. Cu inima bătând de bucurie la auzul acestor cuvinte, tânărul Pantoleon începu să îl viziteze regulat pe Sfântul Ermolae şi fu iniţiat de el în Tainele credinţei" (din Sinaxar).


Într-o zi, pe când se întorcea acasă, Pantelimon a găsit pe marginea drumului un copil mort, muşcat de o viperă. Dorind să pună la încercare spusele bătrânului preot Ermolae, el s-a rugat lui Dumnezeu ca acel copil să învie, iar vipera să moară. Spre uimirea tânărului Pantelimon, copilul a înviat. Atunci el a alergat la bătrânul Ermolae şi l-a chemat să îl vadă. Ulterior a primit sfântul botez şi Sfintele Taine. Pantelimon a mai tămăduit mulţi alţi oameni printre care şi pe un orb pe care nici măcar Eufrosin nu l-a putut vindeca. Atrăgând invidia celorlalţi medici, aceştia i-au spus împăratului că Pantelimon este creştin. Dorind să se convingă, împăratul l-a chemat mai întâi pe orbul vindecat care a mărturisit că el este creştin ca şi cel care l-a tămăduit, iar după aceea l-a chemat pe tânărul Pantelimon. Acesta a mărturisit că este creştin şi pentru a dovedi puterea lui Dumnezeu a vindecat pe un slăbănog despre care toţi spuneau că nu mai are şanse de tămăduire. Cu toate acestea, Pantelimon a fost supus la mai multe suplicii, primind în cele din urmă cununa muceniciei. La fel au fost martirizaţi şi preotul Ermolae şi cei doi ucenici ai acestuia, precum şi orbul vindecat.


În tradiţia Bisericii, Sfântul Pantelimon a rămas cunoscut ca tămăduitor şi făcător de minuni.
Site realizat şi administrat de Gloria Grup - Consultanta in Sisteme de Management | Finantari Nerambursabile | Solutii IT & Imagine
Episcopul | Administraţia Eparhială | Catedrala Episcopală | Protoierii | Mănăstiri | Invăţământ Teologic | Noutăţi | Giurgiu | Opera Social Filantropică | Activitate Culturală | Muzeul Eparhial | Legături | Contact | Prima pagină
  Nr. vizitatori: 3804,
Copyright Episcopia Giurgiului - Biserica Ortodoxă Română